Nu uitati! N-au existat teroristi in decembrie 1989: “Amintirile unui terorist,” Revista Jandarmeriei, 1992.

Fullscreen capture 11272019 93656 PM

Nicolae Rotaru, “Amintirile unui terorist:  TERORISTUL,” Revista Jandarmeriei, nr. 8 (31 martie 1992), p. 6

http://www.revista.jandarmeriaromana.ro/wp-content/uploads/2018/10/8_1992-comp.pdf

“Executati Ciumafaia trei-doi-zero.  Sint eu, Arlechinul patru sute.”

Fullscreen capture 11272019 94443 PM

Nicolae Rotaru, “Amintirile unui terorist:  Anonimele,” Revista Jandarmariei, nr. 10 (4 mai 1992), p. 6.

http://www.revista.jandarmeriaromana.ro/wp-content/uploads/2018/10/10_1992-comp.pdf

https://www.sri.ro/upload/intelligence14dec.pdf

despre viitorii jandarmi in decembrie 1989:

Col. Porumbelu ne-a tacut un mic istoric din care am sa citez:  “Din 22 dec. in 28 am fost teroristi!  Din 28 pina in martie am fost M.Ap.N.-isti.  Pina pe 5 iulie sintem trupe de jandarmi….

(Nicolae Stefan Soucoup, interview by Nicolae Tone, Tineretul Liber, 21 decembrie 1991, page 3; xerox from Library of Congress)

Nicolae Stefan SoucoupAm fost martor, tot in 23 Decembrie, la audierea unui cetatean prins in curtea Televiunii si care era ranit in zona toracica stinga.  Era imbracat intr-un combinezon kaki.  Este vorba despre ,celebrul’ Dutu S., care a actionat in Calea Dorobantilor.  El a iesit din casa in flacari de la nr. 228 de pe Calea Dorobantilor, colt cu Teheran.  A traversat strada, a zarit gardul viu si a tras o rafala asupra unui tanc.  A fost anihilat imediat.  Iesind din casa in flacari, avea cenusa in par, cenusa si moloz in rizurile cizmei, arsuri pe combinezon.  A fost legat si dus intr-o camera de montaj la Etajul 1, camera fara ferestre si cu acces doar din hol.  Aici am state de vorba cu el impreuna cu o criminalista de la Procuratura, Rodica Chebeleu, care l-a abordat din punct de vedere juridic.  Eu am depus o munca pe care n-am facut-o niciodata:  am apelat la elementele de suflet dragi fiecariua dintre noi:  “N-ai vazut, erau femei, copii, daca i-ai omorit chiar pe ai tai?”  I-am promis viata, in schimbul informatiilor pe care ni le va oferi….Dupa declaratiile lui era din garda personala a perechii dictatoriale.  Avea gradul de sergent major si era instruit in subunitatea de la Rosu.  Erau circa 120 de oameni comandati de un locotenent major Iovanovici, Dutu fiind ajutorul comandantului de pluton.  N-a recunoscut ca  a tras, dar miinile innegrite, imbracamintea il demascau.  Era socat, dar foarte abil in a face pe obositul, pe extnuatul.  Avea el o poveste pusa la punct, dar in conditiile date probabil ca incerca s-o adapteze.  Facea din cind in cind crize de pierdere a cunostintei.  Consuma foarte, foarte multa apa, probabil datorita starii pricinuite de rana pe care o avea.  Erau momente cind gaseam la el cite o privire cercetatoare, care contrazicea starea de sfirseala pe care o manifesta.  Deci, era instruit sa reziste la orice forma de interogatoriu….De la el am aflat, in final, sistemul de atac asupra Televiziunii.  Cunoscind modul de a actiona, implicit a recunoscut ca a facut patre dintre atacatori.  El asigura dispozitivul numit ,FALEAZA’.  Din declaratiile lui a aparut si modul in care se incercau diversiuni in interiorul Televiziunii.  A amintit de un asa-zis dispozitiv secret ,CUTIILE VERZI’ care dupa mine, nu puteau fi decit cupoletele din curtea Televiziunii inconjurate de vegetatie.  Ventilatiile asigurau si ele controlul, pe verticala si pe orizontla, in toate corpurile Televiziunii.  Am aflat ca prin canalizre, printr-o casa conspirativa din spatele Televiziunii (din strada Zambacian), se putea intra in subsolul institutiei.  De aici, prin gurile de ventilatie se putea iesi oriunde se vroia.  Orice gura de ventilatie era un ochi care isi alegea victima.  Asa se si explica de ce in subsol la corp-studiouri au fost gasiti multi morti.

Silviu Stefan Dutu’s referenced unit was U.M. 0530 Bucuresti (Rosu), Special Unit 1 Securitare Bucharest.

Istoria Unităţii Speciale 70 Jandarmi Protecţie Instituţională Bucureşti este una destul de zbuciumată, trecând rând pe rând prin mai multe etape organizatorice. Dintre cele mai importante putem aminti: în anul 1949, unitatea purta denumirea  Batalionul Securitate Gărzi Capitală (rezultat din transformarea Batalionului Jandarmi Gărzi Capitală) şi ulterior s-a transformat în Regimentul Securitate Gărzi Bucureşti (avea în subordine Batalionul 1 Securitate Gărzi, Batalionul 2 Securitate Gărzi şi Compania Penitenciare), comandantul fiind, atunci, colonelul Gheorghe Sachetti.  Anii au trecut, au avut loc schimbări în structura organizatorică, dar şi de denumire, iar în anul 1984  Batalionul a fost reorganizat, fiind ridicat la rangul de unitate specială, cu denumirea de Unitatea Specială 1 Securitate Bucureşti, dată la care se schimbă indicativul numeric din U.M. 0609 Bucureşti în U.M. 0530 Bucureşti.  După reorganizarea Jandarmeriei Române din 1 septembrie 1990, Batalionul 1 Jandarmi Bucureşti şi-a desfăşurat activitatea în subordinea Brigăzii 17 Jandarmi Bucureşti (din anul 1998 – Comandamentul de Jandarmi Teritorial Bucureşti), până la data de 1 august 2000, când în urma unei alte reorganizări Comandamentul de Jandarmi Teritorial Bucureşti se desfiinţează. Cu această ocazie Batalionul 1 Jandarmi Bucureşti este restructurat, devenind Unitatea Specială 70 Jandarmi Pază Obiective Bucureşti, dar păstrându-şi indicativul numeric. În anul 2005 unitatea şi-a schimbat denumirea în Unitatea Specială 70 Jandarmi Pază şi Protecţie Instituţională Bucureşti. http://www.jandarmeriaromana.ro/RevistaJandarmeriei/Pagini/ArhivaSiteMai2013.html

 

“Saptamina trecuta am incheiat un ciclu de 2 saptamini de pregatire si examinare, la Baneasa, pentru obtinerea gradului de subofiter.  Acest ciclu l-am efectuat la Baneasa, deoarece stagiul militar de 9 luni, l-am satisfacut intr-o unitate apartinind Securitatii Statului.

–Ce specific a avut pregatirea?

Am fost antrenati pentru lupta de gherila urbana, in caz de agresiune externa.  Eram organizati in grupuri mici care actionau pentru destabilizarea inamicului, pe teritoriul ocupat de el.

–S-au facut afirmatii in perioada revolutiei, ca nu exista trupe specializate in gherila urbana!  Este adevarat?

Nu!  In cazul in care se face exceptie de notiunea de inamic strain sau agresiune externa, pregatire multor generatii de militari au acest specific.

–Ati fi activat doar in termenul celor 9 luni?

Nu!  Noi sintem la dispozitia lor in permanenta.  Putem fi convocati telefonic sau printr-o alta modalitate conspirativa.  Existe case conspirative si depozite de munitie in plin Bucuresti, de unde ne-am fi aprovizionat cu armament si munitie pentru a efectua ambuscade, aruncari in aer si altele.

–Considerati ca dupa revolutie lucrurile s-au schimbat, cum apreciati ca ati fost chemat tot la o unitate fosta a Securitatii?

Am fost indignati si chiar ne-am manifestat in sensul acesta!  La toate intrebarile noastre n-am primit raspuns.  De abia la sfirsitul stagiului am aflat ca ne-am pregatit, de fapt, la trupele de jandarmi.

–Si pina atunci?

Col. Porumbelu ne-a tacut un mic istoric din care am sa citez:  “Din 22 dec. in 28 am fost teroristi!  Din 28 pina in martie am fost M.Ap.N.-isti.  Pina pe 5 iulie sintem trupe de jandarmi….

[Dinu Ispas, “Banease–Comedie muta ’90” Expres, iulie? /august ? 1990, p. ?]

https://romanianrevolutionofdecember1989.com/2014/01/16/baneasa-comedie-muta-90-si-lupta-de-rezistenta-revista-securitatea/

Advertisement

One thought on “Nu uitati! N-au existat teroristi in decembrie 1989: “Amintirile unui terorist,” Revista Jandarmeriei, 1992.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s