Dosarul Revolutiei. The Past is Coming (40). Incidentul M.Ap.N.-U.S.L.A. Declaratia lui plt. maj. Ion Butoiu (UM 01303 Targoviste, 15.02.1994)

Documente VIII (dosar nou revolutie), pp. 295-297

dupa narativa securistilor–zelos promovat de catre diversi ziaristi, autori, si regizori–bieti uslasii lui Trosca ar fi fost macelariti in cel mai cinic mod de catre Nicolae Militaru…un fat frumos…fals si departe de adevar…fiindca “E clar ca nu au venit ca prieteni!

Tot in acest moment cand se pretrecea secventa aceasta, prin statie am receptionat ordinul comandantului de batalion sa rotim turela ca cineva e pe tanc. Acesta ne-a spus: “Vedeti ca cineva s-a urcat pe tanc!” In acel moment m-am uitat pe periscop sus, (avem periscoape la obloane care dau in lateral) si n-am mai vazut lumina. Atunci am strigat la echipaj: Asigurativa obloanele ca e cineva pe tanc. Am blocat cupela comandantului, dupa care am rotit-o….A doua zi de dimineata, cand am iesit afara din tanc am gasit pe turela, pe prelata, un pistol mitraliera cu pat rabatabil cu sector si cu munitia in el. (Butoiu, pp. 296-297)extras din Maior MIHAI FLOCA, “Crima?!” Armata Poporului, nr. 23 (6 iunie 1990), p. 3.

Ce zic tanchistii?

–Domnule capitan Gheorge Tanase, sinteti comandantul companiei de tancuri care, in acea noapte ocupa dispozitiv de lupta in fata Centrului de Calcul.  Ce s-a intimplat, de fapt?

–In primul rind, am fost total surprinsi de venirea — la orele 0,10 — si stationarea celor doua A.B.I.-uri intre tancurile noastre.  Incepind cu noi — cei din linia intii — si terminind cu grupa centrala, care conducea actiunile in sediul M.Ap.N. Nu am fost in nici un fel avertizati, nu ni s-a comunicat semnele de recunoastere si cooperare.  N-am deschis focu de indata ce i-am remarcat — cumne acuza doamna ziarista.  Intre venirea lor si deschiderea focului a trecut aproape o jumatate de ceas!  Initial ni s-a ordonat sa asteptam pina se vor face cercetari.  Prin statie am auzit ca cei din A.B.I.-uri au raportat ca sint trimisi de un oarecare maior Roman de la F.G.M.S. (Din cite am inteles acest ofiter nu exista).  Ni s-a cerut sa vedem ce-i cu ele si, la nevoie sa procedam conform situatiei in care ne aflam, adica de lupta.  Nu a fost nici eroare, nici crima.  Noi am tras fiind convinsi ca nu avem de-a face cu prieteni…

–In afara de modul –interpretat ca suspect–, in care au patruns in dispozitivul dumneavoastra, ce dovezi mai aveti?

–Faptul ca, la teava unuia dintre tancuri, tabla de protectie a fost rupta in doua locuri, trei din pistoalele mitraliera pe care le-am “capturat” (cu teava scurta si incarcator de 20 cartuse)  aveau tevile afumate, turela tancului de comandat de locotenentul maior Vasile Barbu a fost blocata, iar dimineata plutonierul Butoi a gasit pe tancul sau un pistol mitraliera si o lanterna de semnalizare…Cit despre dotare, sa nu-mi zica mie cum am citit intr-un ziar de mare tiraj– ca era jalnica, in nivelul armatei.  A doua zi, am recuperat, din cele doua autoblindate, radiotelefoane Telefunken, veste antiglont, pistoale de 9 mm, pumnale, binoclu cu infrarosu — care pentru noi constituiau noutatii absolute.  Si, pentru ca tot am fost provocati, sa va mai spun ceva.  Dimineata, cind l-am intrebat “de ce ai tras, ma?” unul dintre cei trei supravietuitori, pe care i-am gasit in blocul de vizavi mi-a raspuns:  “Ce p. mati, si eu execut acelasi ordin ca si tine!!!”  E clar ca nu au venit ca prieteni!


Tot in acest moment cand se pretrecea secventa aceasta, prin statie am receptionat ordinul comandantului de batalion sa rotim turela ca cineva e pe tanc. Acesta ne-a spus: “Vedeti ca cineva s-a urcat pe tanc!” In acel moment m-am uitat pe periscop sus, (avem periscoape la obloane care dau in lateral) si n-am mai vazut lumina. Atunci am strigat la echipaj: Asigurativa obloanele ca e cineva pe tanc. Am blocat cupela comandantului, dupa care am rotit-o….A doua zi de dimineata, cand am iesit afara din tanc am gasit pe turela, pe prelata, un pistol mitraliera cu pat rabatabil cu sector si cu munitia in el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s