“Se confirma ca elicoptere fara numar (de inmatriculare n.n.) care au evoluat in Brasov si in judetul Brasov au avut o baza in judetul Brasov…” erau dirijate prin unde radio pe “o frecventa pentru radio-telefoanele securitatii” (Viorel Tocan, seful subcomisiei Brasov de investigare a evenimentelor din decembrie 1989)

viorel tocane elicoptere brasov baza

(Dreptatea, 3 octombrie 1991, p. 1)

In December 1990, in the pages of the anti-FSN PNTCD newspaper Dreptatea, Viorel Tocan recounted clearly that those who were shooting after 22 December 1989 in Brasov were Securitate cadre, and that they were ultimately reporting not to local authorities but Securitate Director General Iulian Vlad in Bucharest.

“‘Domnule colonel, noi nu te intrebam daca poti s-o faci, noi te intrebam daca vrei sa opresti macelul in Brasov, s-ti opresti oamenii sa mai traga.’  Col Bucur [Seful Securitatii] i-a raspuns ca nu depinde de el, sa-i opreasca cel care a declansat focul. S-a incercat atunci sa se ia legatura cu Vlad Iulian. Dupa circa o jumatate de ora de tergiversari, col. Bucur a lasat o lista cu 50-60 numere de telefon din Brasov iar el s-a dus la sediul securitatii.  La o ora, o ora si jumatate dupa aceea s-a oprit focul. O confirmare:  un maior care este si acum la garzi, era coleg cu mine, a inceput sa dea telefoane de acolo, din sediu.  La un moment dat a primit un telfon prin care era cautat gen. Zagoneanu [Sef Inspectoratului M.I.] sau col. Bucur, cel care telefona prezentindu-se drept un subordonat de al lor. Acest maior a raspuns ca nici ? era acolo ? si ca ? ? ? la telefon. Interlocutorul ? a intrebat atunci daca este adevarat (?) ca s-a dat ordin de incetare a focului, daca nu mai trebuie sa traga.”

“Brasovul in Zilele Revolutiei.  Din Unghiul Acesta–Interviu cu maior (in rezerva fortata) VIOREL TOCAN,” Dreptatea, 23 decembrie 1990, p. 3

http://www.corneliu-coposu.eu/articol/index.php/2161-dreptatea-anul-xxii-seria-a-iv-a-nr-269-duminica-23-decembrie-1990/

One thought on ““Se confirma ca elicoptere fara numar (de inmatriculare n.n.) care au evoluat in Brasov si in judetul Brasov au avut o baza in judetul Brasov…” erau dirijate prin unde radio pe “o frecventa pentru radio-telefoanele securitatii” (Viorel Tocan, seful subcomisiei Brasov de investigare a evenimentelor din decembrie 1989)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s